Mijn Portfolio
Werkzaamheden Portaal
Vanaf december 2022 werk ik als adviseur leefomgeving voor Portaal in Nijmegen. Dit doe ik
in de wijken Waterkwartier, Wolfskuil, Centrum en Oost.
Van januari tot december 2022 heb ik me ingezet voor de wijk Overvecht als adviseur leefomgeving. Naast contacten met bewonersgroepen en professionele netwerken heb ik met veel plezier samen met het team een wijkvisie voor Overvecht ontwikkeld. Deze visie is nog niet af, omdat we er een levend document van hebben gemaakt. Met behulp van Frank Los hebben we een praatplaat gemaakt. Dit is vormgegeven in een doorklikbare pdf (portaal interactieve pdf) en een grote geplastificeerde weergave die we op kantoor hebben gehangen. De goede ideeën die bij de teamleden opborrelen worden hier opgeschreven. Op deze manier houden we een levend document, waar iedereen van team Overvecht zich betrokken bij en verantwoordelijk voor voelt. Het zorgt er voor dat de neuzen dezelfde kant op staan voor het werk in de wijk. Bovendien ziet iedereen iedere dag op kantoor steeds opnieuw groot voor zich waar ze voor staan, waar ze mee bezig zijn en waarom ze dat doen.
Van november 2018 tot september 2019 ben ik door woningcorporatie Portaal ingezet als adviseur leefomgeving in Arnhem. Voor de wijken Centrum, Spijkerkwartier, Sint Marten en de Geitenkamp was ik het eerste aanspreekpunt voor bewonersgroepen en professionele netwerken.
Hier is een foto van de praatplaat Portaal foto
Andere projecten in Overvecht:
-Wethouder Streefland opende Tweede Buurtkamer
Meer dan steen alleen – sociaal verbinden in de buurt
Vanaf 2017 werden 500 woningen verduurzaamd in de Spoorbuurt in Nijmegen. Woningcorporatie Woonwaarts, welzijnsorganisatie Bindkracht10, de aannemer en Eigen Wijze Wijken werkten in deze periode nauw samen om de sociale binding tussen bewoners in de buurt te versterken. De verduurzaming van de woningen hebben we ingezet als concrete aanleiding om aandacht te besteden aan welzijn van bewoners en de sociale kwaliteit in de buurt. Een buurt waarin je de mogelijkheid hebt om van betekenis te zijn voor elkaar.
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen deed onderzoek naar de uitkomsten van onze manier van werken. Daarbij werd ook gekeken naar Lankforst in Nijmegen, waar de eerste opzet van onze methodiek verder is toegepast, in een heel andere wijk en omgeving. De werkzame factoren van de aanpak zijn beschreven in een handreiking. Deze handreiking is beschikbaar via de volgende link Aanpak Meer dan Steen Alleen (han.nl) . Nieuwsgierig? Neem gerust contact op voor meer informatie.
op 19 januari organiseerden de deelnemende organisaties een symposium bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar ruim 100 belangstellenden deelnamen aan verschillende proeverijen om verder kennis te maken met de aanpak.
Tijdens de technische opnamegesprekken van de aannemer ging ik mee om met de bewoners te praten over het wonen in de buurt, hun dromen en wensen, wat ze belangrijk vinden in hun leven, waar ze energie van krijgen of zich soms ook zorgen over maken. Door deze gesprekken is een gedetailleerd beeld ontstaan van de buurt, waarbij je, bijna per woning, inzichtelijk hebt hoe het met de bewoners gaat. Door korte lijnen met het sociaal wijkteam en de formulierenbrigade hebben we mensen hulp kunnen bieden als dat nodig was. Ook wisten we goed waar kansen lagen voor verbinding in de buurt of op welke plekken extra aandacht voor bewoners noodzakelijk was tijdens de werkzaamheden.
De buurtopbouwwerker was ook nauw betrokken bij de huisbezoeken en heeft na afloop van de werkzaamheden een rol gehad (en nu nog steeds) in de verbindingen tussen bewoners onderling. Ook heeft ze geholpen bij het organiseren van een buurtfeest of voorlichtingsbijeenkomst.
Link naar de handreiking. (Volgt zo spoedig mogelijk)
Wijkregisseur openbare ruimte Dukenburg – Gemeente Nijmegen
In 2020 ben ik door de gemeente Nijmegen ingezet als wijkregisseur openbare ruimte in de wijk Dukenburg. Samen met de collega’s van de afdeling Stadsbeheer en bewoners zijn er verschillende projecten in gang gezet en uitgevoerd.
Zo is in de Weezenhof 67e straat een nieuw inrichtingsplan gemaakt en uitgevoerd samen met de aanwonende bewoners.
Ik heb vele gesprekken gevoerd met collega’s en bewoners over het verplaatsen of onderhoud van speelplekken, of het vergroenen van grote stukken stoep. Op initiatief van bewoners zijn grote betegelde stukken stoep veranderd in een groene openbare ruimte. Bewoners zorgen voor het onderhoud van dit groen.
In Tolhuis is samen met bewoners en Bindkracht10 een werkgroep van bewoners samengesteld. Deze werkgroep is aanspreekpunt voor de hondenspeelplek in dit gebied. De fysieke opdracht in dit deel van de wijk is ingezet om onderlinge sociale bewonersverbanden te vergroten.
Vanaf september 2016 maak ik onderdeel uit van Na Vandaag, een coöperatie en netwerkorganisatie bestaande uit zelfstandig ondernemers die werken op het vlak van het sociaal domein. We hebben allemaal onze eigen expertise en achtergrond en maken vaak gebruik van elkaars kennis en netwerk. Lees meer over Na vandaag op onze website.
Wilma Beltman LinkedIn Jessy Berkvens LinkedIn Eric Goedhart LinkedIn
Bouwen voor verbinding
Op uitnodiging van onder andere gemeente Beuningen en MEE Gelderse Poort heb ik gesprekken gevoerd met professionals en inwoners. Centrale vraag: hoe kunnen we zorgen voor goede preventieve voorzieningen waar iedereen aan mee kan doen. Situaties en voorbeelden uit de Spoorbuurt in Nijmegen zijn besproken, om de mogelijkheden voor verbinding in de wijk te laten zien. We hebben letterlijk gebouwd met blokken om een trein te maken voor vraag en aanbod in de wijk. Goede samenwerking tussen de verschillende organisaties is een voorwaarde voor succes.